Loading...
 • Wat kan een Speler?
 • Een game spelen
 • Inloggen en account aanpassen
 • Transitors, badges en certificaten
 • Games, rondes en game types
 • Prestaties en progressie bijhouden

Speler

Klik hier om te ontdekken wat jij als speler allemaal kan doen.

Als speler kan jij:

 • Per game spelen. In de games kun je bijvoorbeeld worden getest op jouw impact, bewustzijn, kennis, vaardigheden, waarden, affiniteit of teamrol. Jij kiest welke game jij wilt doen, en in welke volgorde. Voor elke afgeronde game krijg je een badge!

 • De Challenge spelen. Hier dagen wij je uit om alle games die aanbevolen zijn voor jou te spelen. De Change Agent binnen jouw team/ organisatie bepaalt wanneer de Challenge gespeeld moet zijn. Jij bepaalt wanneer je de losse games speelt. Haal jij 1 game per dag? Of 1 per week? Of…? 

 • Certificaten halen. Een certificaat kan je behalen door examen te doen. In een examen worden alle games in 1x achter elkaar gespeeld. Tijdens het examen kan jij laten zien wat je allemaal al hebt geleerd! Aan het einde krijg je jouw certificaat. 
  Soms zijn er zelfs meerdere certificaten te behalen! Ga naar de pagina ‘’Prestaties’’ en bekijk welke certificaten er te behalen zijn. 

  Let op: Om een Challenge te spelen of certificaat te behalen moet je tijdens het spelen wel ingelogd zijn, anders kunnen we jouw speeldata niet koppelen aan je account. [Klik hier voor meer info].

 

Vouw in

Hoe kan ik spelen? En welke games moet ik spelen? Kan ik een game opnieuw spelen? Klik hier voor meer info.

Hoe speel ik een game?
Een game speel je door in het Portal of in de Profile Hub op de gewenste game te klikken. Vervolgens lees je de instructies en start de game. Uiteraard klik, swipe of sleep jij de juiste antwoorden zo bij elkaar!

Tijdens het spelen zie je links bovenaan in het scherm de transitors [klik hier voor meer info] en het aantal behaalde punten dat je hebt verzameld. Bij elk juist antwoord hoor en zie je de behaalde punten binnenkomen.

Rechts bovenaan in je scherm zie je een vraagteken icoon. Klik hierop om de spelregels nogmaals te lezen. Soms staat hier ook wat extra info die jou kan helpen om de vragen correct te beantwoorden.

Onderaan het scherm vind je de ‘’verder knop’’. Klik hier op als je het juiste antwoord hebt geselecteerd en verder wil gaan naar de volgende vraag/ het volgende scherm.

Let op: er bestaat geen ‘’terug knop’’. Om terug te gaan moet je jouw browser refreshen. Je begint de game dan opnieuw, waarbij de behaalde punten niet worden opgeslagen.

Kan ik een game opnieuw spelen? Hoe?
De games die je al eens hebt gespeeld herken je aan het lintje/vaandeltje met de door jou behaalde score. Slechte score? Of wil je een level omhoog of zelfs een highscore halen? Je kan ervoor kiezen om een reeds gespeelde game opnieuw te spelen! Zo vaak je wilt.
Klik daarvoor nogmaals op de game in het Portal (de startpagina) of in jouw Profile Hub (jouw persoonlijke startpagina).

Hoe start ik een game zonder in te loggen?
Als je niet inlogt kom je direct op de algemene startpagina terecht. Dit noemen wij het Portal. In het Portal zie je verschillende games staan. Klik op een game om deze te spelen.

Hoe weet ik welke game(s) ik moet spelen als ik niet ingelogd ben?
Je kan zelf een game kiezen. Of je kan de Quizmaster binnen jouw team/ organisatie vragen welke game(s) te spelen! De Quizmaster heeft een aantal games geselecteerd die relevant zijn voor jouw team/ jouw organisatie. Klik op ‘’Vraag het de Quizmaster’’.

Hoe start ik een game als ik ingelogd ben?
Als je ingelogd bent is de Profile Hub jouw persoonlijke startpagina. De Profile Hub is jouw individuele leercentrum waar jouw eigen data bij elkaar komt en je jouw progressie kan bijhouden. [Klik hier voor meer info.] In het midden van de pagina zie je verschillende games staan. Klik op zo’n game om te spelen.

Hoe weet ik welke game ik moet spelen als ik ingelogd ben?
Bovenaan in de Profile Hub staan de games die geselecteerd zijn door de Quizmaster/ Change Agent binnen jouw team/ organisatie. Hij/zij raadt jou aan om die games (als eerst) te spelen. Als je naar beneden scrollt zie je de overige games van One Future Play staan. Dit zijn de populairste games, ook aanraders dus!

Vouw in

Klik hier voor wat praktische info over inloggen of je account en wachtwoord wijzigen.

Met een (nieuw) e-mailadres aanmelden?
Klik op ‘’Login’’ en vervolgens op ‘’Nog geen account? Registreer’’ om je te registreren met een nieuw e-mailadres. Vul je naam, e-mailadres, en zelfverzonnen wachtwoord in en klik op registreer!

Inloggen als speler
Aanmelden als Speler doe je in het aanmeldscherm met jouw e-mailadres en wachtwoord. Als je van je Quizmaster een Teamcode hebt ontvangen kan je die hier invullen, en vervolgens zelf een Nickname verzinnen.

Wachtwoord vergeten of wijzigen?
Klik op ‘’Login’’ en vervolgens op ‘’Wachtwoord vergeten’’. Vul je e-mailadres in en we sturen je een mail met de wachtwoord reset link. Klik op de link in je e-mail en je wordt verwezen naar een pagina waar je opnieuw je wachtwoord kan instellen.
 

Vouw in

Wat zijn transitors, badges en certificaten? En hoe behaal je die? Klik hier.

Wat zijn transitors? En waar vind ik ze?
Transitors zijn de punten die je ontvangt, elke keer als je een vraag goed beantwoord. Hoeveel weet jij er te behalen? Degene die de meeste transitors haalt komt bovenaan de rankinglijst van jouw team/ organisatie te staan!

Waar je ze vind:

 • Je kan de transitors zien in je scherm tijdens het spelen van een game; Die kleine figuurtjes links bovenaan, met het aantal behaalde punten ernaast.
 • Als je ingelogd staat met een persoonlijk account kun je het totaal aantal transitors dat je hebt behaald zien op de beginpagina na het inlogscherm: de Profile Hub. Hier vind je ze bij jouw profiel, links bovenaan in het scherm. [Klik hier voor meer info over de Profile Hub.]
 • Als je ingelogd staat met een persoonlijk account en je jouw Profile Hub bezoekt, kan je ook zien hoeveel transitors je behaald hebt per game. Bekijk dit op de pagina Prestaties. [Klik hier voor meer info over Prestaties.]


Wat zijn badges? En welke zijn te behalen?
Net als bij de scouting kan je ook bij One Future Play verschillende badges halen! Bij One Future Play is een badge de beloning die je krijgt na het spelen van een game. Spelen dus!

De badges hebben verschillende waardes:

 • Als je een badge met 1 ster behaalt krijg je de status ‘’Beginner’’. Dit betekent dat je nog even moet oefenen.
 • Wanneer je een badge met 2 sterren behaalt krijg je de status ‘’Level up!’’. Je hebt wellicht al wat geoefend, dit gaat lekker, maar er zit nog verbetering in.
 • Een ‘’Gevorderde’’ status krijg je als je een badge met 3 sterren behaalt. Dan ben je lekker bezig!
 • De ‘’Expert!’’ status is voor de echte kenner. Alleen de Expert krijgt een badge met 4 sterren opgespeld.


Let op: Om een badge te behalen moet je tijdens het spelen wel ingelogd staan, anders kunnen we jouw speeldata niet koppelen aan jouw account. [Klik hier voor meer info]. 


Hoe kun je een certificaat behalen? Welke zijn er te behalen? Wat kan je ermee?
Als je een beetje hebt geoefend met de verschillende games ben je waarschijnlijk klaar om examen te doen. Tijdens het examen speel je alle games in één keer achter elkaar door. Als je genoeg vragen goed hebt beantwoord, behaal je een certificaat!

Een certificaat is hét bewijs dat jij genoeg in huis hebt om bij te dragen aan een duurzame toekomst! Soms zijn er zelfs meerdere certificaten te behalen! Ga naar de pagina ‘’Prestaties’’ in jouw Profile Hub en bekijk welke certificaten er te behalen zijn.

Je kan het behalen van een certificaat bijvoorbeeld vermelden op je LinkedIn pagina. De Quizmaster, Change Agent en Company Manager binnen jouw organisatie ontvangen ook een melding dat jij je certificaat behaald hebt, mits je daartoe toestemming verleent in je privacy settings.

Let op: Om een certificaat te behalen moet je tijdens het spelen wel ingelogd zijn, anders kunnen we jouw speeldata niet koppelen aan jouw account. [Klik hier voor meer info]. 

Vouw in

Wat is een game? En een ronde? En welke game types bestaan er allemaal? Klik hier.

Games
Een game is een (korte) leermodule. In een game leert de speler over een bepaald thema. Zo bestaan er bijvoorbeeld games over de energietransitie, de circulaire economie, de 17 SDG’s, duurzame mobiliteit, duurzaam natuurbeheer, enzovoorts.

Rondes
Een game, oftewel leermodule, bestaat uit één of meerdere rondes. Dit is afhankelijk van hetgeen geleerd moet worden, zoals is afgesproken met de klant en in de CompetentieMatrix beschreven staat. In de game(s) die jij speelt kunnen dus één of meerdere rondes aan bod komen. Namelijk deze: 

 • Impact: Wat is de ecologische voetafdruk van de speler? Hoeveel aardbollen zijn er nodig als iedereen zo zou leven en consumeren als de speler? Hier wordt de speler bewust van zijn eigen impact.
 • Bewustzijn: Waar moet de speler zich bewust van zijn? Verandering begint namelijk pas bij het inzicht. In deze ronde komt bijvoorbeeld aan bod: Waarom is verandering nodig? Welke problemen veroorzaakt de huidige situatie? En zijn er ook kansen en goede voorbeelden?
 • Kennis: Wat moet de speler weten? Hier leert de speler de inhoudelijke kennis die nodig is voor verandering. Als de game over de circulaire economie gaat, leert de speler hier bijvoorbeeld de 10 R’en of circulaire ontwerpprincipes kennen.
 • Vaardigheden: Wat moet de speler kunnen? Deze ronde bouwt verder op de ronde Kennis. Hier leert de speler het geleerde toepassen in real-life situaties.
 • Waarden: Wat moet de speler vinden? Waarden zoals bijvoorbeeld inclusiviteit, innovatie en samenwerking zijn belangrijk om duurzame verandering tot stand te brengen én te behouden. Het doel van deze ronde is om de benodigde waarden zowel te testen, als om de speler bewust te maken van de eigen houding en waarden.
 • Affiniteit: Met welk(e) Sustainable Development Goal(‘s) heeft de speler affiniteit? Sustainable Development Goals (SDG’s) werden in 2015 opgesteld door de VN, als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. Ze worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. In deze ronde meten we welke SDG de voorkeur heeft, dit weergeeft de affiniteit van de speler.
 • Teamrol: Welke rol neemt de speler aan in een team? Deze ronde is gebaseerd op de Belbin teamrollen test. Hier leert de speler over welke rol hij/zij meestal aanneemt in teamverband. Het doel van deze ronde is om de teamrol zowel te testen, als om de speler bewust te maken van de eigen rol binnen een team.

Game types
One Future Play heeft verschillende game types ter beschikking. In de game(s) die jij speelt kunnen dus één of meerdere game types voorkomen. Namelijk deze:

 • Swipe Quiz. In een Swipe Quiz moet je beoordelen of een stelling waar of niet waar is. Is de stelling waar? Swipe naar rechts. Niet waar? Swipe naar links. Misschien herken je het mechanisme wel… Dit werkt net als Tinder! Juist.
 • A/B Quiz. Een A/B Quiz is een game type waarbij je uit 2 antwoorden kunt kiezen: A of B. Klik jij op het beste antwoord?
 • Match Quiz. In een Match Quiz krijg je 4-6 plaatjes te zien. Bij die plaatjes hoort een tekst. Koppel jij de juiste tekst aan het juiste plaatje?
 • Earth Quiz. In een Earth Quiz leer je over verhoudingen. Hoeveel procent ongerepte natuur bestaat er nog in verhouding met landbouwgrond of bebouwde grond? En wat is de CO2 uitstoot van verschillende materiaalsoorten? In een Earth Quiz komen dit soort vraagstukken aan bod. Verschillende icoontjes representeren de elementen. Sleep de icoontjes op een wereldbol of kaart om de juiste verhouding te ontdekken.
 • Impact Calculator. Hoeveel aardbollen zijn er nodig als iedereen zo leeft en consumeert zoals jij? In deze calculator worden verschillende vragen gesteld over jouw consumeergedrag. Bij elke vraag kun je aangeven hoeveel jij consumeert, door de knop naar het juiste aantal te draaien.
 • Simon Says. In een Simon Says worden jouw vaardigheden op de proef gesteld! Kan jij de geleerde kennis toepassen in real-life situaties? In Simon Says zie je een real-life scenario (soms afgebeeld in filmpje). Vervolgens kies jij welke antwoorden van toepassing zijn.
Vouw in

Waar monitor je jouw prestaties en progressie? Klik hier voor meer info.

Prestaties per game
Prestaties per game vind je onder de pagina ‘’Prestaties’’. Op deze pagina vind je bovenaan:

 • De certificaten die je hebt behaald.
 • Het totaal aantal transitors dat je hebt behaald.

Daaronder zie je per game:

 • Je gemiddelde totaalscore op de desbetreffende game.
 • Het aantal transitors dat je gehaald hebt binnen die game.
 • Jouw scores binnen de game uitgesplitst op hetgene er werd getest. Bijvoorbeeld: impact, bewustzijn, kennis, vaardigheden, waarden, affiniteit of teamrol. 
 • Jouw ranking op de rankinglijst binnen jouw team/ organisatie (Sta je 5e? Of misschien wel 1e?!).
   

Algehele progressie
Elke game kan je meerdere malen spelen. Door te oefenen sta jij straks misschien wel als 1e bovenaan in de rankinglijst van jouw team/ organisatie!

De progressie die je boekt vind je onder de pagina ‘’Progressie’’. Hier vind je jouw vordering door de tijd heen, weergegeven in grafieken en staafdiagrammen. Op deze pagina vind je antwoorden op de volgende vragen:

 • Zit er een stijgende lijn in jouw gemiddelde totaalscore?
 • Boek je voortgang op de rondes? Bijvoorbeeld op bewustzijn, kennis, vaardigheden of waarden?
 • Hoe zit het met jouw impact op de aarde? Vermindert jouw footprint over de tijd heen, of valt er nog wat te schaven aan jouw gebruik van resources?
Vouw in